Raamstraat

Beschrijving

Oude straat in de 16de eeuw gekend als " 'tcromme waelstraetkin" met grillig verloop van het Oosteindeke (Stationsstraat) tot de Kerkstraat, het deel van de Kerkstraat tot de Teirlinckstraat, de Teirlinckstraat en de Prinsenhofstraat. Sinds 1874 Raamstraat genoemd. Straatbeeld nog deels bepaald door rijen arbeidershuizen met oudere kern of reeds vernieuwde huizen uit het interbellum en door de voormalige industriƫle gebouwen van de leerlooierij Vermast, vanaf 1940 uitgebreid voor de "Melkindustrie Stassano-Stabilac". Een ander historisch belangrijk gebouw, de onderpastorie opgericht in 1657, later gebruikt als schoolgebouw door meester Jan Ledeganck, vader van Karel Lodewijk Ledeganck, voorlopig klooster van de zusters van Sint-Vincentius, gevangenis, jongenspatronaat en jeugdhuis, werd ernstig beschadigd door brand in de jaren 1970 en gesloopt om plaats te ruimen voor nieuwbouw. Ook de vroegere stadsschool met tekenschool van 1862 werd gesloopt in 1989 en recent bebouwd met sociale woningen.

• DAUWE E., De cappelrije van Eeklo, in De Eeklose Dobbelgebakkene, III, 1994, 3, p. 98-103.
  • LAMPAERT L., De geschiedenis van Eeklo, Eeklo, 1967-1973, p. 247, 264-265, 289.