Nijverheidskaai

Beschrijving

Kaai aan de westelijke oever van de Vaart van Eeklo, een afleidingsvaart van het in 1856 gegraven Schipdonkkanaal om de binnenscheepvaart tot het stadscentrum te brengen. In 1859 werd het plan, opgemaakt in 1858 door Ir. Van Schoubroeck van het Ministerie van Openbare Werken, om een vaart te graven van Veldekens tot Moeie, goedgekeurd. De werken werden aangevat op 24 oktober 1859 en waren voltooid op 24 augustus 1860. Aan de in 1840 aangelegde Tieltsesteenweg werd de rechtlijnige loskaai of zogenaamd "kop van de vaart" gegraven, er rond vestigden zich fabrieksgebouwen. Een oorspronkelijk beweegbare brug verbond beide oevers en Nieuwendorpe met de Tieltsesteenweg (zie aldaar). Thans ingericht als jachthaven.

• DE VOS A., Lokale scheepvaart te Eeklo, (Appeltjes van het Meetjesland, Jaarboek nr. 18, 1967, p. 5-124).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen