Prinsenhofstraat

Beschrijving

Huidige straatnaam vermeld vanaf 1743. Oude straat in het stadscentrum, lopend van het Kerkplein, ten noorden van de kerk, naar de Teirlinckstraat, parallel tussen de Kerkstraat en Boelare. Dichte bebouwing met kleine rijhuizen, hoofdzakelijk uit eind 19de- begin 20ste eeuw. Op de hoek met het Kerkplein stond de oude herberg "Boerenhol", reeds aldus vermeld bij verkoop in 1858, stopgezet in 1960 en nu gesloopt. Iets verderop stonden de zogenaamd "armhuizekens" van het Weldadigheidsbureel, openbaar verkocht aan particulieren in 1901; advocaat Lionel Pussemier kocht de grond tegenover zijn achtertuin met tuinpoort (Boelare 50) en bouwde er later vier arbeidershuisjes op.

• DAUWE E., Armhuizenkens te Eeklo, in De Eeklose Dobbelgebakkene, 1996, V, 1, p. 173-175.
  • DE SMET E., Het boerenhol te Eeklo geeft alle geheimen nog niet prijs, in De Eeklose Dobbelgebakkene, V, 1996, 1, p. 3-13; 2, p. 49-57; 3, p. 97-105.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen