Arme-Klarenstraat

Beschrijving

Rechte straat, verbinding tussen het Sint-Michielsplein en de Blekerijstraat. Genaamd naar het sinds 1867 in deze straat gelegen klooster van de zusters arme klaren. Voornamelijk woonfunctie. Op de hoek Blekerijstraat, links, het voormalig klooster van de zusters van de goddelijke voorzienigheid (heden Plaatselijke Openbare Bibliotheek Albrecht Rodenbach) en rechts de Vrije Middelbare School. De straat heeft sterk onder de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog geleden. Heterogene bebouwing met woonhuizen uit zowel het interbellum (onder meer nummer 5 gedateerd 1921 in de puntgevel) als uit de jaren 1950; midden in de straat een paar recente appartementsblokken van maximum vijf bouwlagen.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol