Geografisch thema

Arme-Klarenstraat

ID
10605
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10605

Beschrijving

Rechte straat, verbinding tussen het Sint-Michielsplein en de Blekerijstraat. Genaamd naar het sinds 1867 in deze straat gelegen klooster van de zusters arme klaren. Voornamelijk woonfunctie. Op de hoek Blekerijstraat, links, het voormalig klooster van de zusters van de goddelijke voorzienigheid (heden Plaatselijke Openbare Bibliotheek Albrecht Rodenbach) en rechts de Vrije Middelbare School. De straat heeft sterk onder de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog geleden. Heterogene bebouwing met woonhuizen uit zowel het interbellum (onder meer nummer 5 gedateerd 1921 in de puntgevel) als uit de jaren 1950; midden in de straat een paar recente appartementsblokken van maximum vijf bouwlagen.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis van 1926

 • Omvat
  Burgerhuis van 1937

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van stadswoningen

 • Omvat
  Klooster en kapel van de zusters arme klaren

 • Omvat
  Klooster en volksdispensarium

 • Omvat
  Vrije Middelbare School

 • Is deel van
  Roeselare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arme-Klarenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.