Teksten van Maria-Hendrikalaan

Maria-Hendrikalaan ()

Lange laan vanaf het Koninklijk Plein schuin doorlopend tot La Potinière (Parc Royal) waarvan het de oostelijke omtrek volgt en een verder verloop kent tot aan de Koninklijke Baan. Gelegen op voormalig grondgebied van Klemskerke. Verspreide oudste bebouwing ter hoogte van het tennisveld, geleidelijk aangevuld wat het zuidelijke en het noordelijke gedeelte betreft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden, voornamelijk tussen de Normandiëlaan en de Mercatorlaan, enkele panden vernield. Na de oorlog heropgebouwd. De straat wordt gekenmerkt door een slingerend wegtracé. Betonnen straatelement met straatnaambord.

• Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Maria Hendrikalaan ()

Vertrekkend vanuit het Koninklijk Plein, schuin doorlopend tot het tennisveld en de zuidelijke omtrek volgend, met aansluitende Normandiëlaan en verder verloop tot het Leopoldplein en Koninklijke Baan. Verspreide oudste bebouwing ter hoogte van het tennisveld, geleidelijk aangevuld aan zuid- en noordkant; aantal panden geteisterd tijdens de Tweede Wereldoorlog, voornamelijk tussen Normandiëlaan en Mercatorlaan. Naoorlogse wederopbouw.

Auteurs:  Huys, Martine