Beverenstraat

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg richting Beveren-Leie (Waregem), aangelegd tussen 1901 en 1905. Nagenoeg recht tracé. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing naar het straateinde overgaand in verspreide villabouw. Naast woonfunctie ook commerciële functie eigen aan een uitvalsweg. Vestigingsplaats van verschillende bedrijven.

Verschillende eenvoudige bakstenen lijstgevels uit de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer nummer 4 getypeerd door de overhoekse muizentandfriezen en de korfbogige muuropeningen met arduinen aanzetstenen; nummer 10 opvallende doch sterk verbouwde bepleisterde lijstgevel met middentravee bekroond door driehoekig fronton; nummers 20-22 verfraaid door het gebruik van gele en witte sierbaksteen; nummer 28 met verbouwde begane grond en gebruik van gele sierbaksteen; nummers 34-36 twee arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag verlevendigd door het gebruik van gele sierbaksteen; nummer 38 met sobere lijstgevel verfraaid door gele sierbaksteen voor fries en ontlastingsbogen; nummer 45 met arduinen aanzetstenen.

Ook verschillende interbellumwoningen onder meer nummer 23 met typerende doorgetrokken erker; nummer 29 villaatje met sterk overkragend schilddak.
Rechts van nummer 9, elektriciteitskabine.

• UYTTENHOVE K., Sporen in onze wegen. De tram van Deerlijk 1912-1957, in Derlike, nr. 4, 2000, p. 103.

Auteurs: De Gunsch, Ann