Desselgemstraat

Beschrijving

Van de Waregemstraat in noordelijke richting naar Desselgem (Waregem). Tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De oudste vermelding dateert van 1849, zie Atlas der Buurtwegen. Eerste deel van de straat gekenmerkt door aaneengesloten villabouw, overgaand in verspreide bebouwing met onder meer de historische hoeve "Goed Scaecx te Bruyelstraete", leen van de belangrijke heerlijkheid van Scaecx, nummer 141: erfoprit gemarkeerd door recente wegkapel beschaduwd door twee linden.
Nummer 81 aan de hoek met Driesknoklaan, voormalige herberg met typerende afgeschuinde deurtravee onder overstek.
Vestigingsplaats van het wijkschooltje van de wijk Molenhoek, de vrije Kleuterschool "De Engelbewaarder" opgericht in 1951 als gevolg van de bouw van een groot aantal sociale woningen.

• DEFRAEYE H., 200 jaar onderwijs in Deerlijk, Deerlijk, 1990, p. 92-93.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 21.