Geografisch thema

Gaversstraat

ID
10670
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10670

Beschrijving

Straat gelegen in het noordwesten van de gemeente met verschillende westelijke aftakkingen. De Ferrariskaart (1770-1178) toont geconcentreerde bebouwing. Maakte oorspronkelijk deel uit van de Marquettestraat, maar met de aanleg van de Ringlaan N 36 kreeg het zuidelijke straatdeel zijn huidige naam. Naam verwijst naar de voor de gemeente belangrijke Gaverbeek die het grondgebied van oost naar west doorsnijdt. De straat grenst aan het provinciaal domein De Gavers dat voornamelijk op grondgebied Harelbeke ligt. Zijweg naar het provinciaal domein parallel lopend met de Gaverbeek. Het toponiem "Gaver", verwijst naar de schotelvormige depressies met mergelhoudende gronden.

Landelijke straat voornamelijk bebouwd met (voormalige) hoeves onder meer nummer 78, zogenaamd "Hof ter Vierschaere" door renovatie ingrijpend vernieuwde hoeve met enkel woonfunctie. Voor de erfoprit stond vroeger de vierschaar van de heerlijkheid "Zwijnvoorde". De hoeve zelf is echter afhankelijk van de heerlijkheid "ter Eecke". Nummer 33, zogenaamd "Capucinessenhof", hoevetje met 20ste-eeuws uitzicht, in 1747 eigendom van de Zusters Capucinessen te Kortrijk. Nummer 41, voormalige hoeve "Hof Broucke" (recente naamgeving), verwijzend naar de wijk Broucke. Klein boerenhuis met vernieuwd parement uit de jaren 1920-1930.

  • BYTTEBIER F., Dorpskroniek. Nieuwe straten en straatnaamwijzigingen, in Derlike, nr. 1, 1991, p. 27-28.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 45, 47, 51.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker munitiedepot

  • Omvat
    Hoeve Klein Goed te Gavers

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

  • Is deel van
    Deerlijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gaversstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.