Geografisch thema

Groenstraat

ID
10672
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10672

Beschrijving

Tussen de Oudenaardse Heerweg en de Kerkstraat. Tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Oudste vermelding dateert van 1902. Landelijke straat getypeerd door verspreide bebouwing. Deels gelegen in het gehucht Sint-Lodewijk en daar geconcentreerde bebouwing onder meer nummer 21 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met afgeknotte puntgevel en op de begane grond bewaard schrijnwerk met geometrische roedeverdeling in de bovenlichten. Nummer 25 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met typerende aflijnende muizentandfries. Straatbeeld voornamelijk bepaald door (voormalige) hoeves, afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1849) maar nu verbouwd: nummers 54, 63 en 74.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 979.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Hof Overackere

  • Is deel van
    Deerlijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10672 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.