Kapel ter Rustestraat

Beschrijving

Van de Pontstraat naar de Stationsstraat. Gebogen tracé. Naam verwijst naar de hier gelegen historische kapel en wordt voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen (1849).

Voornamelijk woonfunctie, daarnaast ook commerciële en dienstenfunctie met vestiging van basisschool. Aaneengesloten bebouwing voornamelijk bestaande uit burgerwoningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Verschillende eenvoudige bakstenen lijstgevels al dan niet verfraaid door gele sierbaksteen en/of muizentandfries: nummers 11, 15, 17, 19, 22-24, 23 (voormalige 'kosterij' of hovenierswoning van het Gaverkasteel) en 33-39.

In het begin van de 20ste eeuw vestigingsplaats van de fabriek Demeuninck, nu worden de gebouwen ingenomen door Lefebre Technics, witgeschilderde bakstenen schermgevel met spaarnissen afgelijnd door fries met uitgelengd dropmotief met erachter negen bakstenen beuken onder pannen zaagtanddaken.

• BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1979-1980, p. 44-45.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 11.