Kerkplein

Beschrijving

Oude dorpsstraat uitlopend op een pleinvormige verbreding waar de kerk staat, voorheen Plaats genaamd. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een rechte straat met rijbebouwing.

Tot 1925 lag het kerkhof, afgesloten met een ijzeren hek, rond de kerk, waarna het werd overgebracht naar de Hoogstraat.
Circa 1900, zie oude prentbriefkaart, rijbebouwing aansluitend bij het stedelijke type met bakstenen lijstgevels, onder meer beraapt, van twee bouwlagen. Heden vernieuwde parementen (nummers 8 en 10) en vervangende nieuwbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak onder meer 12 uit de jaren 1940 met opvallend rood voegwerk en afgeronde hoektravee met glas in lood. Nummer 8 gebouwd in 1893 en gemeentehuis van 1940 tot 1951.

• BYTTEBIER F. EN VER GUCHT E., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1979-1980, p. 108-109.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 1.
  • UYTTENHOVE K., Gemeentehuizen van Deerlijk en hun voorgangers, in Derlike, nr. 3, 1996, p. 95, 97.

Auteurs: De Gunsch, Ann