Kerkstraat

Beschrijving

Vertrekkende uit het centrum van de parochie Sint-Lodewijk naar Vichte (Anzegem), (zie Kapelstraat). Tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); beperkte bebouwing. Vroeger deel uitmakend van de Kapelstraat zie Atlas der Buurtwegen (1849). Licht gebogen tracé. In het gehucht combinatie van rij- en aaneengesloten bebouwing. Verder verspreide bebouwing. Tevens vestigingsplaats van de begraafplaats van de parochie.

Basisbebouwing: enkelhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door muizentandfriezen onder meer nummers 7, 14, 43, 59, 61, 63, 65, 83 en 106. Nummer 16, met licht vooruitspringende deurtravee en getoogde muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen. Nummer 42, met spaarnis en vooruitspringende deurtravee. Nummer 68, met gebruik van arduin voor de sluit- en aanzetstenen van de korfbogige muuropeningen; nummer 72 met aanpalende vermoedelijke werkhuizen. Nummers 81 en 85 uit het interbellum met typerende afgeschuinde bovenhoeken van de rechthoekige muuropeningen. Nummer 232, vroeg 20ste-eeuws diephuis met trapgevel en aangepaste muuropeningen. Ook verscheidene arbeidershuisjes van één bouwlaag onder meer nummer 106 met aflijnende fries en vernieuwd schrijnwerk. Nummer 233 voormalig arbeidershuisje van één bouwlaag met aanpalend werkhuis; beschilderde lijstgevel afgelijnd door muizentandfries en aangepaste vensteropeningen; getoogde deur met gedeeld bovenlicht.
Ook verscheidene hoeves onder meer nummer 99, zogenaamd "Hof het Vlaenderke", met woonhuis met vernieuwd parement en met (vlas)schuur aan de straat.
Ter hoogte van nummer 233, recente (2000) houten staakkapel, ter vervanging van een oudere kapel.

• DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 53.