Klijtstraat

Beschrijving

Tussen de Pont- en de Olekenbosstraat. De straat wordt gedwarst door de Slijpbeek. Tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) gekenmerkt door verspreide bebouwing. De oudste vermelding als "Clytstrate" dateert van 1625, vermeld als "Clitestraete" in 1799.
Heden, verspreide bebouwing voornamelijk nieuwbouw.

In het ancien régime werd het straatbeeld bepaald door verscheidene hoeves zie Ferrariskaart (1770-1778) onder meer de recent afgebroken hoeve "Hof de Spijker" (nummer 45), die ressorteerde onder de Spijker van Harelbeke, vervangen door residentiële bebouwing; nummer 120 nieuwe hoeve die een oude vervangt. Verscheidene sterk verbouwde hoeves of omgevormd tot residentiële woning onder meer nummers 2, 109, 120, 140, 153 en 199.
Ook typische boerenarbeidershuizen onder meer nummer 91, dieper in gelegen en met lange erfoprit met bewaard bakhuisje; nummer 106, dwars op de straat ingeplant en met recente uitbreiding aan de achterzijde; nummer 165 vermoedelijk uit de jaren 1930 zie granitolateien; nummer 179 met oudere kern maar met vernieuwd parement en aangepaste muuropeningen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VII, Brugge, 1927, kolom 1067, 1141.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 37, 104.

Auteurs: De Gunsch, Ann