Lisbonnastraat

Beschrijving

Sinds 1991 Lisbonnastraat genaamd. In oorsprong deel uitmakend van de lange Pontstraat die met de aanleg van de autosnelweg E 17 (1970-1972) doorsneden werd. Naam refererende naar de 19de-eeuwse herberg aangeduid op de Atlas van Ph. Vander Maelen (1846-1854) zogenaamd "Lisbonne Cab."

Landelijke straat, heden bestaande uit twee verbonden parallelle tracés getypeerd door gedifferentieerde verspreide bebouwing onder meer nummer 7 arbeidershuisje met eenvoudige bakstenen lijstgevel; nummer 10 burgerwoning uit de jaren 1930 met typerende rechte lateien voor de rechthoekige muuropeningen; nummer 20 19de-eeuws, heden gerenoveerd, boerenarbeidershuis met langgestrekte gevel. Nummer 167, aangepaste hoeve "Hof van Baghinnenmeersen", genoemd naar de twee voormalige meersen gelegen ten noorden van de hoeve. Erfoprit gemarkeerd door kruiskapel van 1972 ter vervanging van een oudere kapel van 1740. Voorts ook veel nieuwbouw, voornamelijk villabouw.

• BYTTEBIER F., Dorpskroniek. Nieuwe straten en straatnaamwijzigingen, in Derlike, nr. 1, 1991, p. 29.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann