Marquettestraat

Beschrijving

Vertrekkende van de Kortrijkse Heerweg en heden doodlopend op de Ringlaan. Toponiem reeds weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778): "Marquette Brugghe". De oudste vermelding als Marquettestraat dateert van 1622. Met de aanleg van de Ringlaan N 36 werd de straat in twee gesplitst. Het tweede deel wordt thans de Gaversstraat genoemd. Op het einde van de straat was voorheen de historische hoeve zogenaamd "Nieuw Marquettehof" gevestigd, thans vervangen door nieuwbouw.

In het begin van de straat rijbebouwing, later overgaand in verspreide bebouwing. Op het einde van de straat sociale woningbouw en villabouw.
Verscheidene eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder meer nummers 8-10 en nummers 12-14 van anderhalve bouwlaag en getoogde bovenvensters met ijzeren I-balken. Ook gecementeerde gevels onder meer nummers 33-35 met decoratief uitgewerkte omlijstingen.

• BYTTEBIER F., Dorpskroniek. Nieuwe straten en straatnaamwijzigingen, in Derlike, nr. 1, 1991, p. 27-28.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel X, Brugge, 1930, kolom 204.

Auteurs: De Gunsch, Ann