Oliebergstraat

Beschrijving

Lange straat met bochtig tracé van de Pladijs- naar de Kapelstraat, deel uitmakend van het gehucht Sint-Lodewijk. Naam verwijst naar de Olieberg, de hoogte waarover de straat loopt, reeds vermeld in 1625. Oostelijke straatzijde getypeerd door recente woningbouw de  "Oliebergwijk".
Verschillende doodlopende westelijke aftakkingen, leidend naar hoeve onder meer nummer 40, zogenaamd "Hof te Gros", die afhankelijk was van de gelijknamige heerlijkheid, nummer 84 zogenaamd "Hof de Claysberg", refererend naar een zuidelijk gelegen perceel dat in het renteboek van de heerlijkheid Assche (1634) wordt vermeld.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kolom 743.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 82, 95.

Auteurs: De Gunsch, Ann