Van de Pladijsstraat naar de grens met Vichte (Anzegem). Landelijke weg met bochtig tracé. Tijdens het ancien régime vermoedelijk één van de belangrijkste wegen op het grondgebied Deerlijk. Tevens verbindingsweg tussen Harelbeke en Vichte over Deerlijk. Oudste vermelding volgens De Flou in 1626 als "oudenaerdsche herstrate". Tracé reeds duidelijk te herkennen op de Atlas der Buurtwegen (1849). Tot circa 1892 vestigingsplaats van de Brandemolen, ter hoogte van BST.
In het begin van de straat, op de grens van het gehucht Sint-Lodewijk geconcentreerde bebouwing bestaande uit nieuwbouw en oudere bebouwing o.m. arbeidershuisjes van één bouwlaag onder meer nummers 2 (vernieuwd parement), 4 en 6. Links van nummer 5, elektriciteitscabine. Ter hoogte van nummer 103 twee arduinen afsluitpalen, vermoedelijk gerecupereerd.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kolom 1197.
Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: De Gunsch, Ann Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudenaardse heerweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/10702 (geraadpleegd op ).