Geografisch thema

Oudenaardse heerweg

ID
10702
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10702

Beschrijving

Van de Pladijsstraat naar de grens met Vichte (Anzegem). Landelijke weg met bochtig tracé. Tijdens het ancien régime vermoedelijk één van de belangrijkste wegen op het grondgebied Deerlijk. Tevens verbindingsweg tussen Harelbeke en Vichte over Deerlijk. Oudste vermelding volgens De Flou in 1626 als "oudenaerdsche herstrate". Tracé reeds duidelijk te herkennen op de Atlas der Buurtwegen (1849). Tot circa 1892 vestigingsplaats van de Brandemolen, ter hoogte van BST.

In het begin van de straat, op de grens van het gehucht Sint-Lodewijk geconcentreerde bebouwing bestaande uit nieuwbouw en oudere bebouwing o.m. arbeidershuisjes van één bouwlaag onder meer nummers 2 (vernieuwd parement), 4 en 6. Links van nummer 5, elektriciteitscabine.
Ter hoogte van nummer 103 twee arduinen afsluitpalen, vermoedelijk gerecupereerd.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kolom 1197.

Bron     : De Gunsch A. met medewerking van Moeykens S. & Callens T. 2007: Inventaris van  het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoning

 • Omvat
  Hof 't Scouden

 • Omvat
  Hof de Valleije

 • Is deel van
  Deerlijk


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Oudenaardse heerweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/10702 (Geraadpleegd op )