Paanderstraat

Beschrijving

Straat gelegen in het noorden van de gemeente, vertrekkende van de Waregemstraat. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1570 als "Paenderstrate". De Ferrariskaart (1770-1778) toont een nagenoeg onbebouwde beboomde straat. Op de Atlas der Buurtwegen (1849) getypeerd door verspreide bebouwing.

Straat met gebogen tracé. Eerste deel van de straat wordt gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw. Verschillende enkelhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer nummers 46-48, 99-101.

Ook verscheidene woningen uit het interbellum: nummers 71-77, eenheidsbebouwing bestaande uit vier enkelhuizen met geaccentueerde deurtraveeën zie asymmetrische borstwering van de bovenvensters. Nummer 81, met typerend gebruik van granito voor lateien en borstwering. Nummer 87, kleine interbellumburgerwoning met typerend geprofileerd portaal. Het tweede deel van de straat wordt gekenmerkt door landelijke bebouwing onder meer bestaande uit hoeves en villabouw onder meer nummer 44.

Daarnaast ook verscheidene bedrijven onder meer Vromant.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1931, kolom 292.

Auteurs: De Gunsch, Ann