Geografisch thema

Pikkelstraat

ID
10704
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10704

Beschrijving

Gelegen in het noorden van de gemeente lopend van de Paander- naar de Beverenstraat. Oudste vermelding als Pecquelstrate in 1633. Straatbeeld bepaald door recente bebouwing. Tot het laatste kwart van de 20ste eeuw landelijke straat bebouwd met vier hoeves. De historische hoeves "De Mote" en "Hof Matton" of "Goed ter Scaex" en hun omliggende gronden werden deels privé verkaveld en deels door de S.V. Mijn Huis uit Harelbeke tussen 1976-1981, de zogenaamde "Koningswijk". Er werden een honderdtal sociale woningen en een vijftigtal gewone woningen opgetrokken.
De hoeve "Goed ter Scaex" was tijdens het ancien régime de verblijfplaats van de adellijke familie de Cassina. De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid die ontstaan is met de ontginning van het Medelewoud en het in cultuur brengen van de vrijgekomen gronden in de loop van de 11de eeuw. Deze heerlijkheid werd in leen gehouden door de Sint-Pietersabdij van Gent en bezat op zijn beurt nog zes achterlenen waaronder het "Goed Schaecx ter Plancken" en "Goed Scaecx te Bruylstraete" (Desselgemstraat nummer 141). De historische naam zou verwijzen naar één van de eerste gekend eigenaar Johannes Scach.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1931, kolom 563.
  • DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 42.
  • DEPAMELAERE G., Dorpskroniek. Over Deerlijks vernieuwde noorden, in Derlike, nr. 4, 1985-1987, p. 115-117.
  • DESPRIET P., 20 Zuidwestvlaamse hoeves, deel. 1, Kortrijk, 1978, p. 61.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve De Biesgracht

  • Is deel van
    Deerlijk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pikkelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10704 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.