Pladijsstraat

Beschrijving

Lange straat vertrekkend in de Stationswijk en eindigend in het gehucht Sint-Lodewijk, op de top van de Kezelberg. Gebogen wegtracé, gedwarst door de Slijpbeek. Straatnaam herinnerend aan de oudere naam van het gehucht Sint-Lodewijk, namelijk Pladijshoek. Vroeger Deerlijkstraat. Straat aangelegd circa 1872 zie de kadastrale gegevens.

Het straatbeeld wordt getypeerd door verspreide landelijke bebouwing en aaneengesloten bebouwing ter hoogte van de gehuchten Stationswijk, Brandsmis en Sint-Lodewijk. Ten noorden van de straat doodlopend landelijk weggetje vertrekkende vanuit de Kerkstraat, maar deel uitmakend van de Pladijsstraat en bebouwd met éénlaagse 19de-eeuwse arbeidershuisjes (nummers 251-265) en met twee noordelijke afsplitsingen.
Nog enkele voorbeelden van oorspronkelijke bebouwing, maar veelal reeds verbouwde woningen uit het eind van de 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw.

Voorbeelden van arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummers 185-187, eenheidsbebouwing met centrale puntgevel; nummer 260 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken; nummer 333 met aflijnende fries en sierankers.
Verschillende woningen met eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door gele sierbaksteen onder meer nummer 22.
Voorts ook verscheidene hoeves, allen aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1849) onder meer nummer 52, "Hof te Docten" met vernieuwd boerenhuis, de naam verwijst naar het nabijgelegen, heden verdwenen historische "Goed te Docten", nummer 94 zogenaamd "Hof De Clocke", heden sterk verbouwd, nummer 169 zogenaamd "Hof Cleyn Diestvelt" met boerenhuis met vernieuwd parement, nummer 205 voormalig hoevetje met vernieuwd parement.
Ook hedendaagse bebouwing onder meer nummer 87.

• BYTTEBIER F., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 2, 1978-1979, p. 78.