Sint-Rochusstraat

Beschrijving

Dorpsstraat lopende van School- naar de Waregemstraat. Knik van 90º naar het westen ter hoogte van de Hazewindstraat, maakte oorspronkelijk deel uit van de Vichtestraat. Het noordelijke straatdeel wordt in de Atlas der Buurtwegen (1849) vermeld als "Ommegangstraat".

Straatbeeld bepaald door de verspringende rooilijn en de gediversifieerde aaneengesloten bebouwing van één à twee bouwlagen en variërende traveebreedte. Zowel woonfunctie als commerciële functie zie verschillende bedrijven met bijhorende woning onder meer nummers 15-17 en 48-50.
Verschillende arbeiderswoningen onder meer nummer 13 van circa 1900 van anderhalve bouwlaag met blinde halfronde bovenvensters; nummer 25 met vernieuwd parement maar met oudere kern; nummer 28 van één bouwlaag, vermoedelijk in oorsprong twee woningen. Nummers 1-3, eenheidbebouwing met bepleisterde en geschilderde lijstgevel.

Ook eenvoudige bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen onder meer nummer 22, aangepaste begane grond; nummers 55-57 met vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs: De Gunsch, Ann