Stationsstraat

Beschrijving

Onderdeel van noord-zuid verlopende as, van het dorpscentrum leidend naar het gehucht Stationswijk. Aangelegd circa 1872, vermoedelijk naar aanleiding van aanleg van spoorlijn Kortrijk-Oudenaarde-Brussel in 1868.

Zeer gevarieerd bebouwingsbeeld. In het dorpscentrum en ter hoogte van het gehucht rijbebouwing. Naast woonfunctie ook commerciële functie met onder meer Lusterie Deknudt in 1956 opgericht met een overname van een onderafdeling van de kaderfabriek Deknudt. Tevens vestigingsplaats van het O.C.M.W. Ook enkele herbergen onder meer nummer 184 zogenaamd "Cafe Boshoek", met typische afgeschuinde hoektravee. Nummer 37, voormalige vestigingsplaats van de coöperatieve melkerij Sint-Columba gesticht in 1908 door onderpastoor J. Kesteloot in samenwerking met de Boerenbond, na de Eerste Wereldoorlog werd de melkerij gesloten; in 1932 kwam het complex in handen van G. Deleersnyder en zijn zoon richtte de schuur in als steendrukkerij, heden uitgebreid tot het bedrijf Alo-Del, in 1940 werd het huis verbouwd.

In het straatbeeld een groot aantal arbeiders- en kleine burgerwoningen met eenvoudige bakstenen lijstgevels al dan niet verfraaid door het gebruik van sierbaksteen en/of muizentandfriezen onder meer nummer 65 met witgeschilderde lateien van de rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk; nummer 86 met tussen de eerste en tweede bouwlaag overhoekse muizentandfries; nummers 100-102 met lijstgevels verfraaid door gele sierbaksteen; nummer 104 met overhoekse fries en borstwering; nummer 158 met rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen voor ontlastingsbogen en panelenfries, hoger opgetrokken deurtravee afgelijnd door lisenen op consoles; nummer 167 met gebruik van granito voor de lateien; nummer 177 met gebruik van gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen; nummer 248 verlevendigd door gele sierbaksteen; nummers 262-264 met arduinen sluit- en aanzetstenen; nummers 258-260 verfraaid door strekse verbanden en friesje; nummer 272 met volledig aangepaste begane grond, bovenverdieping geritmeerd door lisenen met sierankers, getoogde vensters onder doorgetrokken druiplijstjes en vensterbanken rustend op console; nummer 310 met parement van gele baksteen en licht vooruitspringende deurtravee en aflijnend overhoeks muizentandfriesje; nummers 313-321 eenheidsbebouwing van arbeidershuizen verfraaid door het gebruik van lichtrode en gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen; nummers 335, 341, 343 met gebruik van gele sierbaksteen voor ontlastingsbogen; nummer 359 met beglaasde muurnisje met heiligenbeeld (Sint-Antonius).

Ook enkele gecementeerde parementen onder meer nummers 30-32 witgeschilderd, nummer 77 verfraaid door de strekse metselverbanden; nummer 353 van anderhalve bouwlaag en met getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Voorts enkele lage arbeidershuisjes onder meer nummer 289 met gecementeerde en geschilderde lijstgevel en aflijnend friesje tussen lisenen en licht vooruitspringende deurtravee; nummer 326 met aflijnende muizentandfries en aangepaste muuropeningen.

Nummer 41, burgerwoning van circa 1900 met aangepaste deurtravee en vernieuwd schrijnwerk.
Verschillende typische interbellumwoningen onder meer aansluitend bij de art deco onder meer nummer 62 met heden witgeschilderd parement met typerende uitspringende muurvlakken en driezijdige erker boven de deur; nummer 72 met typerende luifel en gedeeld bovenlicht en beglaasd muurnisje; nummer 81. met vernieuwd parement met opvallende erker met bolornament en beglaasd muurnisje; nummer 371-377 inspringend ten opzichte van de rooilijn en met voortuintje aan de straat afgezet door muurtje en buisprofielen.
Ook verscheidene woningen uit de jaren 1940-1950: nummers 34-36 met dieper in gelegen werkhuizen; nummer 37, nummer 38 en 40, nummer 60 en nummer 125.

• DEFRAEYE G. en VERHELST N., Deerlijk vroeger en nu, in Derlike, nr. 9, 1998, p. 44-45.

Auteurs: De Gunsch, Ann