Geografisch thema

Tapuitstraat

ID
10719
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10719

Beschrijving

Lange straat met gebogen tracé tussen de Pont-/Klijt- en de Stationsstraat. De straat vormde oorspronkelijk de verbinding tussen de Pont- en de Marquettestraat (nu Gaversstraat). Vroeger Vierschaerstraat, zie Poppkaart (1841), verwijzend naar het "Hof ter Vierschaere", gelegen in de huidige Gaversstraat nummer 78.

Omwille van verwarring werd het deel tussen de Stationsstraat en de Marquettestraat in 1959 omgedoopt tot Kleine Tapuitstraat. Met de aanleg van de E 17 circa 1970 werd de Tapuitstraat in twee gesplitst en werd een nieuw stuk straat aangelegd en werd een deel van de straat bij de Kleine Tapuitstraat gevoegd.
Het einde van de straat wordt getypeerd door de gebouwen van een meubelzaak. Voorts verspreide bebouwing voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

In oorsprong landelijke straat met hoofdzakelijk hoeves zie Atlas van Ph. Vander Maelen (1846-1854) onder meer het verbouwde nummer 18, zogenaamd "Singelboshof" erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met zigguratbekroning en boerenhuis met korfbogige muuropeningen en schuurtje met aalpomp; nummer 57, zogenaamd "Hof ter Middelstraete" vermoedelijk verbouwd in de jaren 1950, heden kinderboerderij; nummer 117 het sterk verbouwde "Hof De Staerkt" en nummer 106 "Hof ter Knokbos" zie naambord, met vernieuwd woonhuis.
Daarnaast ook enkele (boeren)arbeiderswoningen onder meer nummer 16 en nummer 128.
Nummer 69 met dieper in gelegen maalderij (?). Functioneel bakstenen gebouw getypeerd door rechthoekige betonnen vensters en beglaasde muurnis boven poortdoorgang.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XII, Brugge, 1934, kolom 696.
  • BYTTEBIER F., Dorpskroniek. Nieuwe straten en straatnaamwijzigingen, in Derlike, nr. 1, 1991, p. 27.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Deerlijk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL34, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Deerlijk

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tapuitstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10719 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.