Vichtestraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé lopende van de Waregem- naar de Breestraat. Oorspronkelijk was de straat langer en liep ze van het kruispunt Harelbekestraat, Kortrijkse Heerweg, Hoogstraat naar Vichte zie Atlas der Buurtwegen (1849).
Het begin van de straat wordt gekenmerkt door rijbebouwing overgaande in verspreide bebouwing.

Voornamelijk woonfunctie. Gediversifieerde bebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerwoningen, hoeves en recentere villabouw.
Eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw onder meer nummer 51 geritmeerd door korfbogige muuropeningen; nummers 45-47, getypeerd door aflijnende overhoekse muizentandfries en arduinen sluit- en aanzetstenen van de korfbogige muuropeningen. Nummer 73, voormalige herberg "Bonten Os", de oudste vermelding als "De Bonten Stier" zou teruggaan tot 1771, vernieuwd parement uit de jaren 1930; herberg gesloten in 1977 en heden lokaal van de KSA. Ook verschillende arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummer 106 met sporen van vlechtingen.
Verschillende (voormalige) hoeves, thans met verbouwd of vernieuwd woonhuis onder meer 89 "Wijmelbeekhof"; nummer 135 "Hof De Biebos".

• VANDENBROUCKE M., Enkele vaak bezochte Deerlijkse cafés, in Derlike, nr. 4, 2002, p. 133-134.

Auteurs: De Gunsch, Ann