Geografisch thema

Begijnenstraat

ID
10734
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10734

Beschrijving

Korte smalle doorsteek van de Kistestraat ten noorden tot de Ieperstraat ten zuiden. Zogenaamd naar het begijnhof van "Sinte-Margriete te Bethlehem", voor het eerst vermeld in 1342 en gelegen op de "Quaede Acker" aan de zuidoostzijde van de Bruggestraat. Dit begijnhof verdwijnt door het gewelddadig optreden van de Gentenaars in 1491, waarna de Grauwe Zusters er in 1494 hun intrek nemen (zie Bruggestraat). In het landboek van Tielt-binnen van 1635 behoort dit straatje tot de "Kerckencerc", weergegeven op het bijhorende plan van Lodewijk de Bersacques, met als enige bebouwing centraal aan de westzijde een klein diephuis, eveneens afgebeeld op de kopergravure opgenomen in "Flandria Illustrata" van Antoon Sanderus (1641-1644). Op de Atlas der Buurtwegen (1847) staan enkele haaks ingeplante kleine volumes aan de zuidoostzijde van de straat weergegeven. Thans afgezoomd met tuinmuren en achterbouwen.

  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 206.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10734 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.