Bergmolenstraat

Beschrijving

Kronkelende weg met haakse aansluiting op enerzijds de Wingensesteenweg ten noordoosten, en anderzijds op de Vijfpachtgoenstraat ten zuidwesten; via kleine aarden landwegjes verbonden met omliggende straten, onder meer met de Bergmolenweg ten zuiden ervan. Het toponiem "Berg" verwijst naar een randhelling van de topzone van het plateau van Tielt, de 50 m hoge oost-west gerichte cuestarug die zich grillig uitstrekt van Aarsele over Tielt, Pittem, Koolskamp en verder westwaarts tot Hooglede. Volgens het landboek van 1645 gelegen in de wijk of "zerk van den Bergmeulen", die deel uitmaakt van de "Berghoek", één van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten. Straat genoemd naar de van oudsher in de heerlijkheid "Willecomme" op een wal gelegen "Bergmolen", voor het eerst vermeld in 1462 en weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778) op de zuidwestelijke hoek van de Bergmolenweg; molen in oktober 1918, bij de terugtrekking van de Duitsers, stuk geschoten omwille van het gebruik als observatiepost. De Bergmolenstraat maakt tot in de 19de eeuw deel uit van de voormalige "Brugse Heirweg" die van de Bruggestraat over Wingene naar Brugge loopt, in de tweede helft van de 18de eeuw hersteld en rechtgetrokken als de huidige Wingensesteenweg. Tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847).

Verspreide hoevebebouwing, veelal met recent woonhuis; enkele bewaarde oudere bijgebouwen klimmen op tot eind 18de-eerste helft 19de eeuw. Nummer 4, hoeve met behouden bakstenen schuur-stalvleugel onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen); uilengat in oostzijgevel. Nummer 7, hoeve met witgekalkt stalgebouw onder zadeldak met verspringende nok (Vlaamse pannen) en kleine losstaande bakstenen schuur (mechanische pannen) met nieuwe metalen schuifpoort.

• BELCONSULTING NV, GNOP TIELT, Fase 1 : Visievorming Natuur en Landschap, Tielt, 1996, p. 25.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914, kolom 804, 806.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 53.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 207.
  • HOLLEVOET F., Tielt feodaal, in De Roede van Tielt, jg. 33, nummer 3, 2002, p. 116, 124.
  • Tieltsche Mengelingen, getrokken uit de Archiven der Stad, Roede en Vierschare, Tielt, 1878, p. 108-110.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter