Bergstraat

Beschrijving

L-vormige weg met hellend reliëf, van de Wakkensesteenweg ten noordwesten tot de Putterijstraat ten zuidoosten. Voor het eerst vermeld in een renteboek in 1443 als "Berchstraete", gelegen in het leenhof "Tielt-ten-Hove" of "Gruuthuse", opgericht in de 14de eeuw en via de ammanie van Tielt afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Zogenaamd naar de Poelberg, een 45 m hoge geïsoleerde restheuvel van het plateau van Tielt, de 50 m hoge oost-west gerichte cuestarug die zich grillig uitstrekt van Aarsele over Tielt, Pittem, Koolskamp en verder westwaarts tot Hooglede, waarvan de top met de 18de-eeuwse Poelbergmolen zich ten oosten bevindt (zie Woestijnbosstraat). De heuvel is net als een groot deel van de Bergstraat met zijn bebouwing opgenomen in de ankerplaats "Poelbergmolen" in de Landschapsatlas. Tracé met meer gebogen verloop weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

Kort vóór 1729 is in de straat herberg "De Mancke Merrie" gelegen, waar zie de Atlas der Buurtwegen (1847) nog enkele kleine huisjes staan (zie Mankemerriestraat). Ten noorden van de straat, door het stadsbestuur aangelegde speelweide en sportveld.  Op hoek van de Sneppewegel, verlichtingspaal met een klein geschilderd houten kapelletje waarin Christusbeeldje.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg - Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914, kolom 811.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter