Geografisch thema

Gentsestraat

ID: 1074   URI: https://id.erfgoed.net/themas/1074

Beschrijving

Oude invalsweg, eertijds zogenaamd "Vlieghuutstrate" uitlopend op de Vlieguit- of Gentse poort die de stad in verbinding stelde met de Heirweg op Gent. Bij de ingang van het "Dreefken" stonden enkele jaren terug nog de overblijfselen van de gewezen Lazerij of huis voor melaatsen, reeds vermeld in 1247.

Lange gebogen straat. Het beeld aan de stadszijde wordt gekarakteriseerd door een doorsnee-bebouwing uit de 19de - 20ste eeuw met voornamelijk kleine woningen van twee verdiepingen onder zadeldaken met variërende lijstgevels. Enkele eenlaagse arbeiderswoningen getuigen van de vroegere schaal. Onder meer nummers 17, 19, 21: dubbelhuis en enkelhuisjes, op de oude rooilijn, afgedekt met gebogen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen, kunstleien), daterend uit de 18de - begin 19de eeuw. Verankerde, bepleisterde en gecementeerde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties