Geografisch thema

Boekboomstraat

ID
10740
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10740

Beschrijving

Kronkelende landweg van de Ruiseleedsesteenweg ten noorden tot de Kanegemstraat ten zuiden. Gelegen in de wijk "Boekboom", zogenaamd naar een oude hofstede vermeld in 1645 als "een stedeken ghenaamt Den Boucboom" (beukenboom), vermeld op Ferrariskaart (1770-1778). Oudste vermelding van de "Bouckboomstraete" in 1725. In deze wijk wordt in 1833 een klein schoolgebouw met verblijfplaats opgetrokken, de basis voor het klooster van de Zusters van het Geloof, gesticht in 1840 met verscheidene hulphuizen in Tielt (zie Ruiseleedsesteenweg nummer 42). Aan kleine slag aan westzijde, interbellumhoeve meegaand met Ruiseleedsesteenweg (nummer 41).

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 472-473.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 208.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boekboomstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10740 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.