Brugse Heirweg (Tielt)

Beschrijving

Korte licht gebogen landweg aan de noordoostzijde van de Wingensesteenweg, met haaks, doodlopend noordelijk deel op grondgebied van Schuiferskapelle. Is zijweg van de voormalige "Brugse Heirweg", een kronkelende verbindingsweg die van de Bruggestraat over Wingene naar Brugge loopt, in de tweede helft van de 18de eeuw hersteld en rechtgetrokken als de huidige Wingensesteenweg. Zuidelijk tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), noordelijk deel ook op de Atlas der Buurtwegen (1847), waar de straat als dusdanig voor het eerst wordt vermeld. Aan de noordoostelijke hoek met de Wingensesteenweg, 19de-eeuwse bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel (zie Wingensesteenweg). Enige bebouwing op Tielts grondgebied is nummer 4, een 19de-eeuwse hoeve met losstaande gebouwen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 929.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 209.
  • OSTYN R., Historische stedenatlas van België, Tielt, Brussel, 1993, p. 24, 52.