Geografisch thema

Brugse Heirweg (Tielt)

ID
10743
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10743

Beschrijving

Korte licht gebogen landweg aan de noordoostzijde van de Wingensesteenweg, met haaks, doodlopend noordelijk deel op grondgebied van Schuiferskapelle. Is zijweg van de voormalige "Brugse Heirweg", een kronkelende verbindingsweg die van de Bruggestraat over Wingene naar Brugge loopt, in de tweede helft van de 18de eeuw hersteld en rechtgetrokken als de huidige Wingensesteenweg. Zuidelijk tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), noordelijk deel ook op de Atlas der Buurtwegen (1847), waar de straat als dusdanig voor het eerst wordt vermeld. Aan de noordoostelijke hoek met de Wingensesteenweg, 19de-eeuwse bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel (zie Wingensesteenweg). Enige bebouwing op Tielts grondgebied is nummer 4, een 19de-eeuwse hoeve met losstaande gebouwen.

 • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 929.
 • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 209.
 • OSTYN R., Historische stedenatlas van België, Tielt, Brussel, 1993, p. 24, 52.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenwoning

 • Is deel van
  Tielt

 • Is gerelateerd aan
  Brugse Heirweg (Schuiferskapelle)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugse Heirweg (Tielt) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10743 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.