Bruwaenestraat

Beschrijving

Straat met gebogen verloop ten oosten van de Schuiferskapelsesteenweg, zowel ten noorden als ten zuiden aansluitend op zijwegjes van de steenweg. "Bruwaen" betekent woeste, braakliggende bodem, volgens sommige bronnen afgeleid van "bruco" ("bruyère": heide); andere bronnen duiden de term aan als een Romaanse tegenhanger van "bevere(n)". Zogenaamd naar de "Bruaenebeek" of "Bruwanebeek", een waterloop tussen Tielt en Ruiselede weergegeven in 1880 in de Atlas van de Waterlopen. Tracé te herkennen op de Ferrariskaart (1770-1778); straatnaam weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847).

Verspreide hoevebebouwing met losstaande bestanddelen, waarvan de oudste opklimmend tot minimaal de 18de eeuw. Nummer 10, interbellumhoeve met erftoegang via hek met buisleuning, bewaarde bijgebouwen en nieuw woonhuis.
Aan zuidzijde van de straat, vrijstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel II, Brugge, 1921, kolom 970, 972.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 209.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter