Caloenstraat

Beschrijving

Kronkelende verbindingsweg tussen de Kanegemstraat ten noorden en de Deinsesteenweg ten zuiden. Tot het derde kwart van de 20ste eeuw behoort een deel van de huidige Goed te Karelstraat, met name ten zuiden van de Deinsesteenweg, tot de Caloenstraat, met aansluitend aan zuidoostelijke hoek de L-vormige, deels evenwijdig lopende en nog steeds bestaande Caloenwegel. Zogenaamd naar de adellijke familie van Caloen, wiens naam reeds gekend is in de 15de eeuw en teruggaat op het Henegouwse dorpje Calonne. Deze familie heeft eertijds de van Nevele gehouden heerlijkheid "'t Hauweelsche" in bezit. Naar verluidt bestaat de straatnaam al sinds 1645; oudste schriftelijke vermelding in het landboek van Tielt-buiten van 1729. Tracé weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Langsheen de weg enkele verspreide hoeves die teruggaan op 18de- of 19de-eeuwse sites, evenwel met recentere of verbouwde hoevegebouwen.

Nummer 4, zogenaamd "Caloenhof", hoeve met losstaande bestanddelen, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen; thans grote veefokkerij met recent woonhuis, nieuwe stallen en loodsen (onder meer met klein gevelkapelletje) en bewaarde, vermoedelijk 19de-eeuwse bakstenen schuurstalvleugel.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VI, Brugge, 1926, kolom 1176-1177.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 62.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 209.