Geografisch thema

Damstraat

ID
10748
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10748

Beschrijving

Elleboogvormige landelijke weg tussen de Polderstraat ten noorden en de Ervestraat ten oosten, waarvan het tracé reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778). Zogenaamd naar de "Damplas", voor het eerst vermeld in een renteboek van 1478 en gelegen in de nabijheid van de "strate teghen Rusele" of de straat naar Ruiselede. Er is tevens sprake van een "Damplasmerscelken" en "den Damplasbilc" ("bilk" = hooggelegen graasweide") in het Tieltse landelijke gebied. De enige bebouwing die meegaat met de weg is de hoeve nummer 1.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kolom 109, 113.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 210.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Tielt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Damstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10748 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.