Grotestraat

Beschrijving

Oude straat met recentere benaming. Bestond eertijds uit twee delen: zogenaamd, Hospitaal- of Gasthuisstraat van de Oude Brug tot het hospitaal en zogenaamde Hoekstraat van het hospitaal tot de Oudenaardsestraat.

Loopt hellend van de Denderbrug tot de Oudenaardsestraat, laatst genoemde: oude invalsweg. De straatwand tussen de Kattestraat en Gasthuisstraat wordt volledig ingenomen door het hospitaalgebouw (1908) en de noordelijke gevel van de hospitaalkerk (1761-63).

Huidige bebouwing voornamelijk uit de 19de en 20ste eeuw; lijstgevels met verschillende kroonlijsthoogte, enkele met oude kern (zie dakhelling, muurankers) onder meer nummers 22, 37, 65, 77, 79.

Straatbeeld getypeerd door drie huizentypes:

1) Rijhuizen van twee tot vier traveeën met drie verdiepingen onder zadeldaken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; bakstenen lijstgevels, voornamelijk verticaal belijnd, met picturaal gebruik van gekleurde baksteen en arduin; rechthoekige en boogvormige muuropeningen (nummers 1, 3, 5, 7, 8, 9, 12-14, 54, 57).

2) Lijstgevels van twee tot vier traveeën met twee à drie verdiepingen en typisch parement van gekleurde geglazuurde tegels, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige of getoogde muuropeningen (nummers 26, 28, 30, 32, 33, 41, 42, 75).

3) Gecementeerde lijstgevels met twee of drie traveeën en verdiepingen met rechthoekige muuropeningen, uit de 19de of begin 20ste eeuw (nummers 24, 27, 47, 52, 65, 77, 79).

Voorts nog enkele kleinschalige rijhuisjes met gevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 11, 13, 15) en herenhuizen met ordonnantie uit de 19de eeuw maar recente gevelbekleding (nummers 50, 51).

Bewaarde neoclassicistisch getinte winkelpuien (nummers 8, 28, 30, 57, 77) en oorspronkelijke stenen pui uit het eerst kwart van de 20ste eeuw (nummer 9) naast veelal vernieuwde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle