Geografisch thema

Deken Demolstraat

ID
10751
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10751

Beschrijving

Korte straat gelegen in de Stedemolenwijk of "Leiaardsboomwijk" die de P.Fl. Robberechtstraat ten oosten verbindt met de Monseigneur Christiaensstraat ten westen.

Zogenaamd naar Jan De Mol (1585-1657), in 1612 pastoor en van 1616 tot aan zijn dood deken van Tielt, die onder meer bekomt dat de Minderbroeders zich in 1624 vestigen in de stad (zie Kortrijkstraat en Patersdreef). Tevens kopieert hij in het "Register van het Kerkegoed" in 1613 de oudste beschrijving van de stadsgrenzen van 1501 opgetekend door griffier Paschasius Nemegheer en maakt hij in 1645 een nieuwe versie van het landboek van Tielt-binnen.

Door bomen omzoomde straat waarvan bebouwing meegaat met de sociale woningbouw in de Stedemolenwijk, gerealiseerd in de loop van het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw door de Tieltse Bouwmaatschappij. Bouwblokken van eengezinswoningen in spiegelbeeldschema, onder zadeldaken (mechanische pannen) met laag ommuurde en veelal verharde voortuintjes.

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 68.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 211-212.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Deken Demolstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.