Geografisch thema

Dosseweg (Tielt)

ID
10755
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10755

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg aan de oostzijde van de Wingensesteenweg, doorlopend op het grondgebied van Schuiferskapelle. Tracé reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847).

Oudste vermelding in 1614 "[...] iegens den doschweg die loopt van thielt... naer hoict [...]". Gebruikelijke benaming voor een smalle weg waar enkel een dors of een paard door kan. Leidt meestal ook naar een molen, hier de van oudsher op een wal gelegen "Bergmolen", voor het eerst vermeld in 1462 en weergegeven op Ferrariskaart op de zuidwestelijke hoek van de Bergmolenweg; in 1918, bij de terugtrekking van de Duitsers, stuk geschoten omwille van het gebruik als observatiepost (zie Bergmolenstraat).
Verspreide hoevebebouwing gelegen op het grondgebied van Schuiferskapelle.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel III, Brugge, 1923, kolom 475.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 78.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 214.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dosseweg (Tielt) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.