Geografisch thema

Ganzebruggestraat

ID
10766
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10766

Beschrijving

Aarden landwegje met L-vormig, licht kronkelend verloop, van de Schuiferskapelsesteenweg ten zuidoosten met recht verloop tot de Bierstraat, vanwaar noordwaarts tot op het grondgebied van Schuiferskapelle waar de weg aansluit op de Vrouwenboomstraat. Tracé deels weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op de kaart van Cassianus Van Gaver van 1829 weergegeven als grens tussen de "Hooythoek" en de "Kappellehoek".

Huidige straatnaam toegekend in 1976 naar aanleiding van de fusie met de deelgemeenten; tot dan ingeschreven als "weg nummer 10". Zogenaamd naar de "Ganzebrugzerk", een wijk in Schuiferskapelle vermeld in het landboek van Tielt-buiten van 1729 waar een gelijknamige brug gelegen is, voor het eerst vermeld in 1645.

Langs de weg, enkele verspreide, grotendeels verbouwde hoeves.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 419- 420.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 215.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Tielt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ganzebruggestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10766 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.