Geografisch thema

Godskrijgstraat

ID
10768
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10768

Beschrijving

Landelijke weg ten oosten van de Goed te Karelstraat, met klein stuk op Tielts grondgebied en zuidoostwaarts doorlopend op het grondgebied van Aarsele; daar met smal westwaarts lopend landwegje verbonden met zuidelijk deel van de Goed te Karelstraat. Zogenaamd naar een wijk in Tielt-buiten, voor het eerst vermeld in 1645, en naar een landerij en woonhuis eertijds gelegen tussen de Galgenveldstraat en de Stoopsmolenstraat, op een terrein in bezit van het middeleeuwse Alexianenhospitaal van Tielt (zie Markt). De Ferrariskaart (1770-1778) geeft het noordelijk tracé van de straat weer; het zuidelijk deel op het grondgebied van Aarsele is weergegeven als klein landwegje en wordt later aangelegd.

Nummer 3, gerenoveerde hoeve met heraangelegd erf en nieuw toegangshek, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). Witgekalkte losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Woonhuis met rechthoekige muuropeningen waarin onder meer houtwerk met grote roedeverdeling; nieuwe vensteropeningen in zijgevel; lage aanbouw onder lessenaarsdak aan zuidzijde. Ten oosten ervan bakhuis/zomerkeuken. Begroeide half ondergrondse aardappelkelder en recente bijgebouwen. Perceel in noordoostelijke hoek van Goed te Karelstraat met driehoekig spaarbekken en recente nutsinfrastructuur.

  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kolom 743.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 216.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godskrijgstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.