Karnemelkstraat

Beschrijving

Gekasseid smal verbindingsstraatje tussen het kruispunt Hoogstraat - Felix D'hoopstraat ten noorden met lichte knik tot het Hulstplein ten zuiden. Vermeld op enkele Duits stadsplannen als "Buttermilchstrasse" (1916) en "Kernemelkstrasse" (1918). Volgens het eerste landboek van Tielt-binnen van 1635 eertijds gelegen op de grens van de "Hulstcerc" en de "Oostcerc".

Aan de noordoostzijde van de straat ligt voorheen de 17de-eeuwse afspanning en herberg "De Fortuyne", afgebeeld op een schets van landmeter Franciscus De Bal uit 1747 met uithangbord aan de voorgevel, erf, schuur, stallingen en landerijen; het huis met de beraapte puntgevel wordt enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog afgebroken en vervangen door een nieuw woonhuis dat mee gaat met de Hoogstraat (zie Hoogstraat nummer 87).
In 1735 krijgen de straten rond het Hulstplein, onder meer de Karnemelkstraat, een stenen verharding. Op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 is reeds bebouwing weergegeven.

In 1829 openen de zussen Van Biervliet uit Izegem het meisjespensionaat "Sainte-Marie" in het hoekpand aan de Hoogstraat op het voormalige oefenterrein van de Sint-Jorisgilde. In 1838 wordt het pensionaat overgebracht naar een nieuwbouw aan de Krommewalstraat (zie Krommewalstraat nummers 7-9).

De bebouwing in deze straat, net als deze in de Kreupelstraat, gaat eertijds mee met de "Hulst". Van 1910 tot 1928 wordt in de straat herberg "Unitas" of "Het Park" uitgebaat.

Woonfunctie. Oorspronkelijk rijbebouwing van eind 19de - begin 20ste-eeuwse arbeidershuizen van een tot anderhalve bouwlaag onder zadeldaken met Vlaamse pannen; thans grotendeels onherkenbaar door renovatie of gesloopt voor nieuwbouw, zie recent appartementsgebouw op de hoek met het Hulstplein. Nummers 7-9, restant van eenheidsbebouwing van twee - thans gerenoveerde - arbeidershuizen met gecementeerde en geschilderde lijstgevels voorzien van imitatiebanden en sierbepleistering in plint; nummer 13, met gepleisterde en geschilderde gevel.
Alle met nieuwe muuropeningen, schrijnwerk en deuren.

Aanvullende bebouwing uit het interbellum en uit de tweede helft van de 20ste eeuw.