Kastanjelaan

Beschrijving

Gekasseide verbindingsstraat tussen de Bedevaartstraat ten westen met lichte knik naar de Gruuthusestraat ten oosten. Eertijds een smalle aarden weg die pas begin jaren 1950 heraangelegd wordt; tot in 1962 aan weerszijden omzoomd door kastanjebomen.

Woonfunctie. Voornamelijk aan westzijde heterogene bebouwing uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, aaneengesloten of verbonden door lage garagebouw. Nummers 3 en 15, interbellumpanden, beide gesigneerd in plint "W. AMEYE BOUWK. TIELT", getypeerd door onder meer mansardebedaking met geglazuurde pannen, brede dakvensters, parement in gele siersteen met natuurstenen plint, banden, deur- en vensteromlijsting, licht verdiepte inkom en deels beglaasde deur met geometrisch hekwerk. Nummer 15 met driezijdige bovenerker en afgerond zijbalkon met buisleuning. Nieuw schrijnwerk, met uitzondering in dakvenster van nummer 3.

Aan oostzijde, aanvullende losstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 114.