Kleine Weg

Beschrijving

Zijstraatje ten zuiden van de Felix D'hoopstraat, waartoe de bebouwing tot 1979 behoort, met smal tracé doorlopend tot de Oostweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) nog weergegeven als landwegje.

In 1946 vestigt Albert Vander Meeren aan de westzijde van dit straatje het recyclagebedrijf "Epaulin", waar textielafval machinaal verwerkt wordt tot watten waarvan schouderstukken of 'épauletten' worden gemaakt. Daarbij hoort een spinnerij die echter maar van 1950 tot 1956 in bedrijf is. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt er tevens een weverij in ondergebracht, vermoedelijk reeds eind jaren 1960 stopgezet. In 1963 wordt er een confectiebedrijf gehuisvest.

Basisbebouwing opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 9, éénlaagswoning, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met aflijnende fries. Nummer 11, woonhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen); witgeschilderde baksteenbouw getypeerd door muuropeningen met afgeschuinde hoeken, zoldervenstertje onder dito druiplijstje en natuurstenen onderdorpels op bakstenen consooltjes. Aan zuidzijde, lage aanbouw onder lessenaarsdak met klein rondboogvenstertje.

• VERBRUGGE J., Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), in De Roede van Tielt, jg. 21, nummer 2-3, 1990, p. 50, 105

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter