Luchtbalstraat

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de Kortrijkstraat ten oosten en de Sint-Michielstraat ten westen. Sluit vóór de aanleg van de Stationstraat (1873) en de Sint-Michielstraat (1890) aan op de Steenovenstraat en de Volderstraat; samen met laatstgenoemde in de eerste helft van de 19de eeuw gekend als "Kluyzestraet". Huidige benaming naar café "De Luchtbal" (nummer 2), hier uitgebaat van circa 1896 tot 1945, tot circa 1958 gekend als café "Monaco". In die periode is ook een brouwerij in de straat gevestigd.

Woonfunctie. Rijbebouwing uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw; woonhuizen van twee bouwlagen veelal voorzien van verzorgde bakstenen parementen van lijst- of puntgevels.

Nummers 6, 8, 10, woonhuizen in spiegelbeeldschema met lijstgevels voorzien van siermetselwerk, onder meer doorlopende fries boven begane grond, boven rechthoekige muuropeningen (vernieuwd parement) en in licht verdiepte rondboogomlijsting van deuren met blind boogveld.

Nummer 12, breedhuis onder zadeldak waarvan linkertraveeën oplopend in geknikte puntgevel onder haaks mansardedak (zwart geglazuurde mechanische pannen). Geelbakstenen parement met siermetselwerk onder meer liseenmotief en panelen in puntgevel en aflijnende fries onder vernieuwde gootlijst (kunststof). Gebruik van natuursteen voor plint, onderdorpels en aanzet- en sluitstenen van strekken van keperboogvormige muuropeningen op begane grond.

Nummers 5-7, woonhuizen beide gesigneerd "W. AMEYE BOUWK. TIELT"; nummer 7 verhoogd met dakverdieping. Lijstgevels getypeerd door parement in siersteen en gebruik van natuursteen voor onder meer plint, pui, doorlopende lekdrempels, aflijnende lijst op consooltjes en onderdorpels. Segmentboogopeningen in bovenverdieping. Begane grond met grote raamopeningen, nummer 7 met garage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1925/zonder nummer
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 135.