Maakte eertijds deel uit van de zogenaamde "Paardenmarkt" (1369) en werd door de eeuwen heen zo genoemd. Eerste vermelding van de naam Kattestraat in 1790. Heeft deze naam iets te maken met de voormalige brouwerij "De Kat", ingeplant op de hoek Kattestraat/ Grotestraat? In 1866 werd het straatje verbreed. Alleen het gebouw van de voormalige brouwerij staat nog op de oude rooilijn.
Het begin van de straat wordt aan de westzijde ingenomen door de hospitaalgebouwen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en later, en een open, deels begraasde plek voor het recente stedelijk ziekenhuis. De oostzijde wordt getypeerd door enkelhuizen van twee verdiepingen met eclectische inslag, uit het eerste - tweede kwart van de 20ste eeuw. Gevelwand geritmeerd door mansardedaken voorzien van dakvensters en door afwisseling van gele en rode bakstenen gevels met verwerking van gekleurde en geglazuurde baksteen, natuursteen of simili-natuursteen. Nummer 18: art-decogetinte gevel.
Voorbij het kruispunt met de Verhaegenlaan minder interessante bebouwing; toch enkele noemenswaardige panden.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent. Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)