Mgr. Christiaensstraat

Beschrijving

Straat met gebogen verloop van de Deken Darraslaan ten zuiden tot de Keidamstraat ten noorden. Zogenaamd naar Frans Christiaens (Tielt, 1844 - Gent, 1931), minderbroeder in het Tieltse patersklooster, tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) aalmoezenier van de Frans-Vlaamse soldaten, later missionaris en bisschop in China.

Woonfunctie. Met geknotte bomen omzoomde straat getypeerd door gekoppelde woonhuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken met veelal omhaagde voortuintjes, opgetrokken in de tweede helft van de 20ste eeuw bij de aanleg van de straat. Onder meer eenheidsbebouwing van woonhuizen in spiegelbeeldschema, getypeerd door lichtbruin bakstenen parementen met accent op inkom, per twee gevat in witgeschilderde simili-omlijsting, telkens voorzien van getralied zijlicht.

• Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 62.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 210.