Papenholwegel

Beschrijving

Gekasseide straat met licht gebogen tracé in de "Stedemolenwijk" als verbinding van de Steenovenstraat ten oosten met de Holdestraat ten westen. In oorsprong vermoedelijk een uitgeholde kerkwegel aansluitend op de eertijds "holle" Holdestraat. Eertijds gelegen in de "Huffeseelhoek", een van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als kleine voetwegel.

Woonfunctie. Basisbebouwing voornamelijk daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer nummers 1-9, rij van vijf sociale woningen opgetrokken door de Tieltse Bouwmaatschappij; nummers 7-9 in spiegelbeeldschema. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak getypeerd door roodbakstenen lijstgevels met gebruik van simili voor onder meer vensteromlijstingen en imposten van deuren (nummers 1-5). Aan zuidwestzijde, woonhuizen met al dan niet verharde voortuintjes, laag omhaagd of afgeschermd door open betonnen afsluiting.

Nummer 8, half vrijstaand woonhuis daterend uit circa begin 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw met aflijnende tandlijst onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); half ondergrondse kelderverdieping. Hoge gecementeerde en geschilderde plint. Dubbelhuis met segmentboogopeningen onder strek (schuiframen); natuurstenen onderdorpels. Nieuwe deur met segmentbogig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden). Achterliggend haaks bakstenen bijgebouw.

• HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 232.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter