Geografisch thema

Plantinstraat

ID
10829
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10829

Beschrijving

Verbindingsweg in de "Stedemolenwijk" met geknikt tracé van de Kasteelstraat ten zuiden tot de Steenovenstraat ten noorden. Aanleg en benaming sinds 1958 naar de Fransman Christophe Plantin (Saint-Avertin-lez-Tours, circa 1520 - Antwerpen, 1589), één van de allereerste en grootste drukker-uitgevers. Toepasselijke benaming zie de gekende Tieltse drukkerij-uitgeverij "Lannoo" wordt in 1929 vanuit de Ieperstraat overgebracht naar de huidige locatie op de westelijke hoek met de Kasteelstraat. De drukkerij is ondergebracht in een groot gebouwencomplex daterend uit het interbellum en uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw, gelegen langs de zuidwestzijde van de Plantinstraat met bijhorend woonhuis in cottagestijl op de hoek van de Kasteelstraat (zie Kasteelstraat nummer 99). Door de uitbreiding van het terrein van de drukkerij wordt een bestaande kerkwegel aan de westzijde van de straat opgeheven.

Enig restant van landelijke bebouwing is een hoeve met bijkomende erftoegang vanuit de Kasteelstraat (zie nummer 19A). Nummers 1-3, half vrijstaande interbellumwoonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Roodbruine bakstenen lijstgevels; gecementeerde plint. Muuropeningen per travee gevat in spaarvelden met aflijnende fries, met afgeschuinde hoeken (nummer 1) en onder witgeschilderde lateien (nummer 3). Deels bewaard witgeschilderd houtwerk; schuifraam (nummer 1) en roedeverdeling in bovenlichten (nummer 3).

Overige bebouwing als verdere invulling van de wijk met vrijstaande woonhuizen voornamelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer enkele kwalitatieve realisaties van jonge architectuur. Nummer 5, witgeschilderde villa in laag omhaagde tuin, gesigneerd op hekpijlers "H. SPEYBROUCK ARCHITECT KORTRIJK". Typerende landelijke stijlkenmerken, zie steile bedaking, brede puntgevel op schouderstukken en uitlopend op steunberen, hoog schoorsteenvolume en sierankers.

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 156.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 232.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dokterswoning

  • Omvat
    Hoevetje

  • Omvat
    Villa in cottagestijl met drukkerij-uitgeverij Lannoo

  • Omvat
    Zonnehoek

  • Is deel van
    Tielt

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Plantinstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10829 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.