Geografisch thema

Polenplein

ID
10832
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10832

Beschrijving

Pleintje in het historisch stadscentrum gevormd door het kruispunt van de Ieperstraat - Deken Darraslaan - Stedemolenstraat - Sint-Michielstraat, waarvan de bebouwing meegaat met deze straten. Huidige benaming gegeven na de Tweede Wereldoorlog naar de Poolse bevrijders die de stad ontzetten.

De bevrijding op 8 september 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek zorgt voor een blijvende band van de stad Tielt met de Poolse bevrijders zie onder meer ook de benaming van het Generaal Maczekplein, het optrekken van de "Stanislaspoort" aan de Markt (zie Markt nummer 1), de graven van de Poolse gesneuvelden op het militair kerkhof en de plaatsing van drie gedenkstenen op de locatie waar Poolse militairen sneuvelden, onder meer in de gevel van een huis aan de noordzijde van het Polenplein (zie Ieperstraat nummer 81).

Voorheen staat een smeedijzeren zonnewijzer centraal op het plein opgesteld, later verplaatst naar het plantsoen aan het kruispunt van de Stedemolenstraat met de Volderstraat (zie Stedemolenstraat).

In 1993-1994 wordt naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de bevrijding van Tielt en de regio het Polenplein gemoderniseerd. Het standbeeld van Generaal Maczek naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937) wordt geplaatst op een geplaveid pleintje, deels afgezoomd door een laag bakstenen muurtje en voorzien van enkele aanplantingen en gesnoeide bomen.

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 159.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 232.
  • VANDEPITTE P.; BILLIET J., Tielt en de Molenlandroute. Een historisch-toeristische verkenning, Tielt, 1973, p. 71-72.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nummer 76.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing

  • Is deel van
    Tielt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polenplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/10832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.