Geografisch thema

Ramestraat

ID
10836
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10836

Beschrijving

Korte verbindingsstraat van de noordwestzijde van het Rameplein ten zuiden tot de Kortrijkstraat ten noorden. Huidige benaming naar de "ramen" opgesteld aan de noordzijde van de huidige Vijverstraat waar in de middeleeuwen het laken aan gespannen wordt om te drogen en te bleken (zie Rameplein).

Volgens het eerste landboek van Tielt-binnen van 1635 gelegen in de gelijknamige "Raemcerc", zonder echte straatnaam. Op het stadsplan van Cassianus Van Gaver (1829) wordt de benaming "Ramestraat" gebruikt voor de huidige Hulststraat. De huidige Ramestraat wordt vermeld als "Veemarkt" of "Veemarkstraatje", naar het westdeel van het Rameplein dat in de middeleeuwen als "Veemarkt" of "Beestenmarkt" (1455) gekend is en waar in 1510 de Sint-Sebastiaansgilde een nieuw schuttershof verwerft en haar lokaal met herberg "Sint-Sebastiaan" worden opgetrokken; in 1761 wordt het oefenveld van de schuttersgilde overgebracht naar het Hulstplein.

Heterogene 20ste-eeuwse bebouwing van woonhuizen of handelspanden, al dan niet met oudere kern. De bebouwing aan de westzijde gaat mee met het Rameplein; aan de oostzijde, bijgebouw van hoekpand in de Kortrijkstraat met zijgevel uitkomend op het Rameplein.

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 163.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 223.
  • IMPE A., De Gaaipers van St-Sebastiaan op de Hulst te Thielt (1761), in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, nieuwe reeks, jg. 6, 1927, p. 48-49.
  • OSTYN R., Historische stedenatlas van België, Tielt, Brussel, 1993, p. 39, 79.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ramestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10836 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.