Straat gelegen in uiterst zuidelijke hoek van Tielt, vanaf de Reperstraat - Sint-Amandstraat zuidoostwaarts naar het grondgebied van Oostrozebeke (Ginste), alwaar doorlopend als Beukstraat. Voorheen de dreef die leidt naar het "Roosebeekse", eertijds een heerlijkheid in Tielt-buiten die ressorteert onder de kasselrij van Kortrijk en een enclave vormt met het leen "Tomme", "Haeghe" en "Callesteert".
De enige bebouwing is nummer 1, in oorsprong een 18de-eeuwse hoeve zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met enkele kleinere bijgebouwen weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). Nieuwe toegangspijlers en lange oprit naar erf met losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling. Ten noorden, nieuw woonhuis daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw; aan oost- en zuidzijde, respectievelijk gerenoveerde stal- en schuurvleugel.
DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XIII, Brugge, 1932, kolom 807-808.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)