Seyntexlaan

Beschrijving

Verbindingstraat tussen het kruispunt Bedevaartstraat - Marialoopsesteenweg ten westen en het kruispunt Gruuthusestraat - Wakkensesteenweg ten oosten; haakse doodlopende zijstraat aan de noordzijde onder zelfde benaming. Tracé gaat terug op landelijke weg reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen en tot 1961 gekend als de "Reeuwstraat" naar de "cerc van Reeuwersleen" ("reeuwer" = verzorger van besmettelijk zieken), een wijk gelegen in de "Abeelstraathoek", een van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten.

Huidige benaming naar de katoenspinnerij "Seyntex" (Seynaeve Textiel), het eerste belangrijke bedrijf van buiten Tielt dat zich in 1961 op de pas ontwikkelde industriezone "Marialoop" vestigt waarbij de straat volledig heraangelegd wordt. Dit bedrijf is in oorsprong een linnenweverij gesticht in 1908 door Arthur Seynaeve in Oostrozebeke. Het bedrijf "Seyntex - High Tech Textiles" is thans een groot complex dat de volledige zuidzijde van de straat inneemt en waar voornamelijk textiel voor militairen wordt geproduceerd. Vormt thans de grens tussen het Bedrijventerrein-Zuid en de verkaveling ten noorden ervan met losstaande eengezinswoningen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Aan de zuidoostzijde, recent aangeplante geboortedreef gerealiseerd door het Tieltse stadsbestuur in samenwerking met de Gezinsbond Tielt.

• Dit is West-Vlaanderen, deel 3, Brugge, 1962, p. 1863.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 173.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 237.
  • VERBRUGGE J., Tielt, textielstad (Deel 2: twintigste eeuw), in De Roede van Tielt, jg. 21, nr. 2-3, 1990, p. 49, 97-99.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter